vineri, 8 ianuarie 2010

Boboteaza si Sf. Ion !



Botezul Domnului sau  Boboteaza  este sarbatoarea menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Isus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de 30 de ani si este sarbatorita pe 6 ianuarie.
Boboteaza este o manifestare a celor trei componente ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfnt se coboara asupra lui Isus in chip de porumbel, iar Tatal din cer il declara ca fiind Fiul sau.
Se spune că, de Bobotează, nu se spală rufe şi se sfinţesc toate apele. Acum, la început de gerar, spiritele rele sunt alungate în locaşurile lor subpământene, văzduhul se purifică prin zgomote, iar vitele, casele şi construcţiile anexe sunt stropite cu agheasmă. Dar multe dintre obiceiurile de demult s-au pierdut însă în lumea oraşelor. 
Pe 7 ianuarie, se sarbatoreste Sfantul Ioan Botezatorul, si se mai numeste  si "Udatul Ionilor".
Sfantul Ioan Botezatorul, a fost cel mai mare om care s-a nascut pe pamant din femeie, dar cel mai mic in Imparatia Cerurilor. Parintii Sf. Ioan Botezatorul au fost Zaharia si Elisaveta, rudenie a Fecioarei Maria. Elisaveta nu putea avea copii caci era stearpa. In timp ce oficia slujba, lui Zaharia i s-a aratat Arhanghelul Gavril, care il instiinteaza ca nevasta sa, Elisaveta va avea un copil si inca din pantecele mamei sale se va umple de Duh Sfant. Arhanghelul ii mai spune ca numele copilului sau fi Ioan. Dupa ce Elisaveta a nascut, Zaharia a spus ca numele copilului va fi „Ioan”. La varsta de 30 de ani, Ioan Botezatorul a primit chemarea.

P.S   Si pe unchiul meu il cheama Ionut. La multi ani !

Un comentariu: